Selain bunga tangan yang dihasilkan semalam, yang menggunakan kaedah yang agak sukar (kung fu - sukar - kata guru kami! Sebab sukarlah Mak Aji terpaksa buka balik gubahan beberapa kali sebab apa yang dibuat tidak menepati kaedah sebenar - memang sukar!), ada juga kaedah yang lebih mudah, iaitu menggunakan sepan bulat bertangkai, yang bentuknya semacam aiskrim.
Mak Aji percaya ramai yang sudah biasa melihat bunga tangan sebegini - ini yang disiapkan hari ini:
Bunga tangan yang sudah dikemaskan dengan riben. |
Ini pula foto hasil yang sama dari dekat:
Gabungan ros dengan daisy serta bunga kecil sebagai pelengkap. |
Persiapan bahan tidaklah sebanyak mana bunga tangan semalam. Ini kerana kaedah ini lebih mudah dan banyak menjimatkan masa.
Bunga dan daun perlu direndam air terlebih dahulu. |
Sepan berbentuk aiskrim juga direndam. |
Sekarang jika ada yang perlukan bunga tangan, insya-Allah bolehlah Mak Aji hasilkan sendiri!!
No comments:
Post a Comment