Bila teringat lokan terasa nak makan bubur lambuk, namun dek kerana kekangan masa dan juga bahan yang sikit susah nak dapat terpaksa tukar menu. Pak Aji kata masak pedas sayur ajelah. Oklah, senang dan cepat masak, pakai rebus saja. Inilah dia lokan yang dibeli tempoh hari:
|
Lokan |
Ini yang sudah direbus, kopek (ambil airnya sedikit):
|
Lokan dgn air rebusannya |
|
Lokan sahaja |
Ini yang kami makan malam ini, cukup ringkas, namun alhamdulillah cukup menyelerakan. Lokannya manis. Walaupun begitu, cukuplah makan sedikit sahaja, tahan nafsu, nanti penyakit mudah menyinggah!!
|
Sayur pedas lokan, tenggiri dan tamban goreng, sambal belacan, buah anggur. |
3 comments:
kak, lokan tu ada jual kat mana ya? nak jugak try...kat kl ada jual tak?
sambal belacan ngan kacang botol..terbaikkk!!!
Aida, setakat ni belum jumpa, kalau nak ada pun mungkin kat pasar tani??
Iizla, memang terangkat, kacang botol segar dari ladang! - tanam sendiri.
Post a Comment