Followers

Thursday, 24 July 2014

Asal Puasa Sahaja Ingat Baka

As-salam.

Kita sudah sampai ke penghujung puasa. Tidak berapa hari lagi kita akan menyambut lebaran. Malah ada sebahagian daripada kita yang sudah pun balik ke kampung halaman masing-masing untuk berpuasa bersama-sama keluarga tercinta. 

Mak Aji bukanlah ada lagi emak dan ayah untuk balik kampung mengucup tangan mereka. Mereka sudah kembali ke Rahmatullah - emak sudah meninggal sekitar 20 tahun lalu dan ayah meninggal lima tahun lalu. Yang ada cuma adik-beradik dan juga emak serta bapa saudara. Kepada merekalah Mak Aji menumpang kasih. Begitulah nasib yatim piatu ya!  

Asal puasa sahaja Mak Aji teringat akan pelbagau kuih Kelantan yang biasa dimakan untuk berbuka. Mak Aji paling suka buah tanjung dan jala mas! Oh ya, juga nekbat! Kalau di KL, sekitar rumah Mak Aji tiadalah kuih-kuih tersebut. Yang ada cuma akok - bolehlah sedikit-sebanyak mengubat rindu! 

Akok ada, abe (abang) takde ya, he he!
Kalau jenis lauk pula, antara yang Mak Aji suka dan ada di sini, kerabu sare/saghe:

Kerabu sare/saghe - sedap weh!
Mak Aji agak bernasib baik kerana saudara Pak Aji yag juga merupakan jiran kami - selang beberapa rumah sahaja - berniaga lauk serta kuih di bazar ramadan di Bukit Rahman Putera. Maka sekitar tengah hari Mak Aji ke rumahnya meninjau apa-apa lauk atau kuih yang agak-agak Mak Aji berkenan untuk dibeli - nama sahaja bersara ya, membeli lauk juga ya, he he! Pak Aji tiada ya, Mak Aji bolehlah gantung periuk sekali-sekala! 

Yang kuidamkan kuih ini ya!:

Buah tanjung dan jala mas. Yang bawah tu kurang pasti apa kuihnya.
Sumber foto: noniesirapdanminicooper.blogspot.com

Nekbat yang sedap!

Sumber foto: rempahtimur.blogspot.com
Bagi anda yang bukan orang Kelantan tentu berasa agak pelik ya, sebab semua kuih ini manis-manis belaka! Apapun memang kuih Kelantan begitu. Mak Aji memang tidak suka makan-minum yang manis tetapi kalau kuih Kelantan ada pula pengecualian sebab memang begitu sifat kuih-kuih ini! Apapun Mak Aji makan bukanlah banyak, sekadar menghilangkan kempunan sahaja! Nanti kau, balik kampung nanti insya-Allah akan kau kukerjakan!!





Golden Republic Malaysia Sdn. Bhd.

As-salam.

Pada hari Ahad lepas Mak Aji berkunjung ke premis Golden Republic, sebuah syarikat bumiputera yang menghasilkan Premix (Tepung Pracampuran) dan produk siap bakeri, menyediakan khidmat nasihat dan bantuan teknikal berkaitan industri bakeri, menjalankan kusus usahawan bakeri dan menghasilkan produk berinovasi terbaru. 

Mak Aji mengenali Golden Republic melalui FB dan Mak Aji berkunjung ke situ untuk mengetahui lebih lanjut tentang syarikat ini. Premisnya di Plaza Jelutong, Bukit Jelutong, Shah Alam. 




Encik Suhaimi menunjukkan sijil halal yang mereka peroleh
untuk kesemua produk mereka.
Antara produk keluaran mereka.
Antara produk keluaran mereka juga.
Mereka dalam proses menambah produk keluaran.
Cookie-premix yang mereka keluarkan.
Ini pula bahan premix untuk donat. 
Ini juga cookie-premix mereka.
Syarikat ini mengambil dua lot kedai dan satunya merupakan tempat mereka
mengeluarkan produk bakeri mereka.
Mak Aji berbual dengan Encik Suhaimi yang merupakan salah seorang daripada 4 orang anak muda yang menjadi pemilik syarikat ini. Mereka terdiri daripada anak muda yang mempunyai latar pendidikan yang berbeza - syabas Mak Aji ucapkan atas usaha mereka untuk masuk ke dalam bidang ini yang dimonopoli bangsa asing! Usaha mereka ini sebagai memenuhi fardhu kifayah - menyediakan bahan yang halal untuk pengguna Islam dan yang selainnya. 

Berikut antara produk mereka :

1) ConviMix Sweet Bun RM 87.50 / 5kg pack.
2) ConviMix Loaf RM 56.25 / 4.5kg pack.
3) ConviBake Double Chocolate Cookies RM 17.90 / 500gm pack.
4) ConviBake Crunchy Cornflakes Cookies RM 17.90 / 600gm pack.
5) ConviBake Cranberry Cereal Cookies RM 17.90 / 450gm pack.
6) ConviBake Oatmeal Blackcurrant Cookies RM 17.90 / 450gm pack.
7) ConviBake Doughnut RM 9.00 / 1000gm pack.
8) ConviBake Cream Puff RM 10.50 / 950gm pack.
9) ConviBake Sweet Bun RM 10.00 / 1000gm pack.
10) ConviBake Loaf RM 9.50 / 1000gm pack.
11) Ms. Lizzie Mix Fruity Bread RM 17 / 500gm pack.
12) Ms. Lizzie Carrot Grain Bread RM 10 / 500gm pack.
13) Ms. Lizzie Onion Chives Bread RM 7 / 500gm pack.
14) Ms. Lizzie Spice Aroma Bread RM 9 / 500gm pack.
15) GR Super Bake (Bread Enhancer).

Mak Aji membeli GR Superbake dan Convibake Cream Puff dan setakat ini belum mencubanya lagi. Apabila dicuba nanti Mak Aji bolehlah buat sedikit review mengenainya ya. GR Superbake ini sebenarnya merupakan bread enhancer keluaran pihak Golden Republic (M) Sdn Bhd. untuk menggantikan fungsi telur, bread improver, softener, water roux & baking powder.  Convibake cream puff pula merupakan premix untuk menghasilkan cream puff yang gebu! 

Kepada mereka yang belum kenal Golden Republic, sila ke laman FB mereka kerana Mak Aji ingin kongsikan rasa kagum Mak Aji akan kejayaan mereka menghasilkan produk bakeri yang cukup gebu gebas!! Mak Aji juga teruja untuk mengikuti kelas bakeri mereka nanti, insya-Allah!

Marilah kita sama-sama menyokong usaha murni mereka di samping memastikan bahawa bahan-bahan bakeri kita memang halal untuk santapan kita sekeluarga!




Sunday, 20 July 2014

Hilang Mood Raya

As-salam.

Semakin hari semakin cepat masa berlalu dan Ramadan sudah sampai ke sepuluh hari terakhirnya. Semoga hari serta malam-malam terakhir ini kita manfaatkan sepenuhnya agar lailatul qadar tidak berlalu begitu sahaja, amin!!

Berlainan daripada tahun-tahun lepas Mak Aji perhatikan bahawa bunyi mercun yang selalunya cukup membingitkan (apabila hari raya semakin dekat) agak semakin kurang pada tahun ini. Sesekali adalah berbunyi - agaknya orang lain pun hilang mood raya juga - ketika sesekali berbunyinya mercun itu Mak Aji berasa sangat kecil hati (dengan mereka yang bermain mercun) mengenangkan saudara kita di Palestin yang saban hari dibunuh tentera Israel. Mereka terus terusan dibom dan sudah beberapa ratus saudara kita terkorban manakala beribu-ribu lagi cedera. Kita pula di sini sempat lagi main mercun untuk suka-suka dan berseronok!! Tiada hati perutkah kalian??? 

Kalau kita masih mampu berbaju baru, menyiapkan kuih-muih raya, dan membuat pelbagai lagi persiapan raya kita harus bersyukur yang hidup kita masih aman, tidak seperti mereka. Yang pasti kemeriahan raya pada tahun ini tidak mungkin semeriah tahun-tahun lepas - terasa bagaikan hilang mood raya mengenangkan nasib mereka nun di sana. Tolonglah hentikanlah mercun segala bagai tu! Mak Aji terbayang-bayang rupa mereka yang menjadi mangsa. Hentikanlah, tolonglah!!

Berikut Mak Aji selitkan video bunga api semasa sepupu Mak Aji kahwin tidak lama dahulu. Apabila melihatnya sekarang Mak Aji terbayang seolah-olah tembakan daripada tentera Israel ke arah saudara kita!!:


video


Tragedi MH 370 masih basah dalam ingatan dan kita diduga lagi dengan perbuatan khianat terhadap MH 17. Mampukah kita semua beraya seperti biasa? Mana mungkin, bukan!! Marilah kita panjatkan doa buat para penumpang beragama Islam untuk kedua-dua pesawat ini, moga roh mereka ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman, amin!






Lain Hulu Lain Parang, ...

As-salam.

Menjelang puasa tahun ini genaplah dua tahun Mak Aji berpencen - Mak Aji pencen beberapa hari sebelum puasa tahun 2012. Bulan puasa Mak Aji pilih kerana beberapa sebab yang antara lainnya, Mak Aji tidak lagi mahu bersesak pergi dan balik kerja - badan sudah tidak mahu lagi menerima tekanan seperti itu lagi. Mak Aji dapat merasakan betapa stresnya diri ini setiap malam Isnin sebab Mak Aji tahu esok paginya perlu ke ofis! Sekarang alhamdulillah keadaan banyak berbeza. Migraine yang selalu menghinggap sudah jarang berkunjung, kecualilah kalau Mak Aji banyak berpanas di laman - itu memang saja-saja cari penyakit.

Kalau dahulu beginilah sibuknya.

Sumber foto: nanabdiary.blogspot.com
Sekarang beginilah agaknya ya!

Sumber foto: bizstoryblog.com

Hidup orang berpencen ini banyak berbeza daripada semasa bekerja dahulu. Alhamdulillah lebih tenang dan lebih selesa - tentunya (dari segi kewangan - ramai yang takut berpencen sebab faktor ini) sekadar 60% sahaja gaji pokok yang diperoleh untuk pencen tetapi alhamdulillah cukuplah untuk makan minum serta belanja seadanya. Tiadalah lagi berbelanja yang bukan-bukan seperti semasa kerja dahulu - kedai datang kepada kita, kalau di ofis, tidak perlu ke mana-mana! Jangan risau Allah tarik nafsu (nakkan segala macam benda) apabila kita berpencen - pengalaman Mak Ajilah. Dengan sendirinya sifat qanaah akan datang. 

Semalam Mak Aji ke Kajang atas sedikit urusan dan menjelang tengah hari bandar Kajang sesak - Mak Aji memang sudah lama tidak berjumpa dengan kesesakan - lemas rasanya! Bagaimana masing-masing bersesak-sesak membuat persiapan raya, begitu jugalah Mak Aji dahulu. Sekarang Mak Aji tidak ke mana-mana. Tiadalah lagi menambah menyumbang kepada kesesakan. Anak-anak pun sudah besar-besar dan cuma dua sahaja yang tidak bekerja. Membeli pakaian mereka juga tiadalah sesibuk dahulu. Anak Mak Aji beli baju online sahaja, tahu-tahu sahaja van Poslaju hantar! Mak Aji juga sudah membeli online juga, cukup senang sekali - cuma kena pastikan penjualnya boleh dipercayai! 

Sejak berpencen juga Mak Aji amat jarang memandu kereta sendiri kecuali kalau tiada siapa yang mahu/mampu menemankan Mak Aji. Seronoklah pula pakai supir ni ya! Mak Aji sudah muak memandu - sejak tahun 1975 lagi semasa berusia 15 tahun (syyy, memandu tanpa lesen tau!). Bercerita pasal memandu teringat Mak Aji akan jemputan berbuka puasa anjuran mantan ofis Mak Aji. Kalau melihatkan kad jemputan Mak Aji dijemput seorang ke majlis itu untuk berbuka dan berterawih dan majlis dijangka tamat sekitar jam 10 malam. Alahai, kalaulah seorang yang dijemput, manalah Mak Aji mahu pergi, malam-malam pula tu! Sepanjang bulan puasa ini juga Mak Aji hanya berterawih di rumah secara sendiri-sendiri sahaja, tiadalah ke masjid. Apa lagilah dengan ketiadaan Pak Aji. Mak Aji jarang keluar rumah pun. Kalau ke bazar Ramadan, anak-anak sahaja yang pergi. 

Kalau hendak dikatakan Mak Aji jemu di rumah, tiadalah pula sebab dunia terbentang luas dengan adanya internet. Mak Aji berhubung melalui FB, e-mail serta blog. Ramai kawan yang Mak Aji peroleh melalui kesemua saluran tadi. Hubungan keluarga juga lebih rapat dengan adanya Whatsapp keluarga. Jadi kalaulah ada dalam kalangan kita yang agak takut-takut mahu berpencen sebab takut terputus hubungan dengan kawan-kawan, maka anda bimbangkan perkara yang bukan-bukan! Kalau ya pun bukan semua 'kawan' kita perlukan dan yang mahu berhubung dengan kita apabila kita pencen - you can now realize who your real friends are!! 

Ramai yang bertanya - Tak menyesal ke pencen awal (pencen 8 tahun lebih awal daripada yang sepatutnya)?? Alhamdulillah tidak sekali-kali!


 

Tuesday, 15 July 2014

Laughing All the Way to the Bank!

As-salam.

Selama banyak tahun Mak Aji tidak membuat sendiri biskut raya. Pada tahun ini teringin pula membuat beberapa jenis - kalau UmmuAidan-Arissa dari Aku di Fiji Islands dengan dua anak kecil boleh buat, kalau ikutkan Mak Aji pun bolehlah juga, kan (ikut teorinyalah)! Jadi, Mak Aji pun mulalah membuat biskut. Yang pertama dihasilkan, chocolate chip cookies resepi Cik Ning, yang kedua, kerepek gunting Ummu Aidan-Arissa. Yang seterusnya,..... 

Apapun kalau sudah mahu membuat kuih sendiri tentunya perlu membeli bahan-bahannya. Mak Aji selalu berkunjung ke sebuah kedai bahan kek yang terdapat di Bulit Rahman Putera, Sungai Buluh. Kali terakhir Mak Aji ke sana, agak terkejut juga Mak Aji sebab kedai itu penuh padat dengan kaum ibu yang membeli barang - terpaksa beratur jugalah untuk membayar di kaunter (bagaikan pekedai itu memberi barang percuma pulak!!). Pekedai itu juga dengan senyum manis melayan pelanggan yang membayar, walaupun memang sibuk dia serta stafnya melayan pelanggan! Apa tidaknya, Melayu yang mahu beraya sakan, dia yang membuat untung entah berapa banyak!! Berkilolah nanti duit yang dimasukkan ke mesin deposit wang di bank! Kalaulah ada kedai seumpama ini kepunyaan Melayu, bukankah bagus!? 

Mak Aji memang berbelanja barang-barang bakeri di sini tetapi tidak semua barang dibeli di sini. Mak Aji agak berhati-hati dengan barang seperti keju, perisa, esen dan sebagainya,. Takut juga kalau-kalau terbeli barang yang di dalamnya ada bahan terlarang, seperti alkohol!! Mak Aji ada pengalaman sendiri di kedai ini. Mak Aji ingin membeli esen vanila. Esen yang terjual mengunakan jenama kedai dan bukannya jenama Star yang biasa Mak Aji beli (yang bertanda halal). Mak Aji tanya - adakah esennya itu halal? Kata staf yang juga anaknya - ya (dengan yakinnya). Tambahnya lagi - semua barang yang terjual halal dan ramai pelanggannya orang Melayu. Pada masa yang sama Mak Aji ternampak perasa rum yang diletak sekali dengan perasa lain! Mak Aji sebut - yang ini rum. Rum ini arak, macam mana?? Yang ini halal juga ke?? Oh, errr!! - budak itu tergagap-gagap!

Sumber foto: http://www.cwmackie.com/Star-Brand.html

Mak Aji ada dengar banyak cerita tentang bahan bakeri yang mungkin mengandungi bahan yang terlarang. Antaranya - keju (rennet), marshmellow (bahan daripada cik bab), golden syrup (mungkin alkohol di dalamnya, kurang pasti), ovelette (penstabil - mungkin juga lemak bab??), kuah spaghetti dalam botol jenama tertentu (mungkin ditambah daging lembu - sembelih ke lembunya??), ............... panjang rasanya senarai ini!

Kalau membeli kek atau biskut yang sudah siap lain pula ceritanya. Yang ini kita juga perlu berhati-hati sebab bahan terlarang mungkin terselindung dalam bahan yang digunakan untuk membuatnya. Kalau mahu selamat, nampak gaya kenalah kita membikin sendiri. Membikin sendiri pun kita perlu berhati-hati memilih, jangan ikut sedap mulut pekedai yang dengan sewenang-wenang menyebut halal tanpa asas yang kukuh - seperti yang Mak Aji alami itu!!

Jadi, kalau ada kedai orang Islam yang menjual bahan-bahan bakeri ini, manfaatkanlah sepenuhnya. Kalau kita melihat orang yang laughing all the way to the bank itu orang Islam, legalah sedikit hati ini! Ini tidak, yang mahu beraya orang Islam, yang beraya sakannya terlebih dahulu orang bukan Islam!!  






Selamat Ulang Tahun Aleesya!

As-salam.

Aleesya genap usianya setahun pada 3 Julai lepas. Kami tiada membuat apa-apa majlis untuknya sebab Mak Aji pulang umrah pun pada 4 Julai. Selepas itu dalam ketiadaan Pak Aji tidak seronoklah pula dibuat majlis untuknya. Memandangkan Pak Aji mengesahkan yang dia akan pulang selepas raya nanti, maka Mak Aji memutuskan untuk membuat makan-makan keluarga pada hari Ahad malam lepas. Anak-anak kecuali Along berkumpul untuk meraikannya. Mari kita lihat petikan videonya - Aleesya agak malu-malu dan sedikit terpinga-pinga sebab kurang pasti apa yang berlaku sebenarnya (agaknya) he he!!

video





East Meets West During Iftar

As-salam.

Beberapa hari lepas Mak Aji menyediakan juadah bukan nasi untuk berbuka - pan-grilled ikan tongkol dan sebagai kuih manis, butir nangka - sejenis kuih tradisi Kelantan! Agak luar biasa kombinasinya tetapi tetap sedap, he he! 

Pan-grilled ikan tongkol, kentang lecek, nuget ayam dan kentang goreng bertemankan butir nangka!!
Secara peribadi, Mak Aji rasa butir nangka yang menjadi bintangnya, he he!



One Down, More to Go!

As-salam.

Ini bukanlah count down apa, cuma sekadar baru menyelesaikan salah satu daripada projek biskut raya. Biskut kegemaran semua ahli keluarga - Triple C Cik Ning - Chocolate Chip Cookies. Mak Aji buat adunan yang agak banyak lalu menyimpan sebahagian secara sejuk beku - bila-bila mahu bakar keluarkan sahaja agar lembut dan terus bakar sahaja! 

Kumpulan pertama biskut kegemaran semua orang!

Mak Aji ada banyak lagi botol kosong untuk diisi biskut tetapi sempat/larat atau tidak membuatnya untuk memenuhkannya, hanya masa yang akan menentukannya!!




Friday, 11 July 2014

Palestin, Kami Bersamamu!

As-salam.

Sebak terasa hati sambil Mak Aji menulis entri ini. Sedang kita sibuk bersiap-siap untuk iftar, nun jauh di sana rakyat Palestin sibuk mengelak mortar! Menyaksikan foto-foto tragis yang terpapar di FB, air mata kita berderai mengenangkan nasib mereka. Kita di sini hanya mampu memanjatkan doa ke hadrat Allah SWT agar penderitaan mereka akan berakhir jua, amin!! Sementara kesudahan tiba, akan semakin bertambahlah bilangan syuhada gugur ke bumi! Damailah kalian semua, di syurga jua tempat kalian beristirahat!

Mak Aji ingin berkongsi sedikit kegembiraan pada pagi tadi. Entri blog Mak Aji tentang Ziarah ke Baitul Maqdis menarik minat rakan mantan sepejabat yang pernah bertugas di bahagian Majalah. Dia mencadangkan agar Mak Aji menyediakan catatan ringkas berdasarkan catatan Mak Aji di blog, berserta 6 keping foto agar dapat disiarkan dalam majalah terbitan sebuah penerbit. Dalam kesibukan orang pencen ini ke sana ke mari, selang sebulan dua jugalah baru rencana ringkas tersebut siap. Mak Aji tertunggu-tunggu juga akan apa-apa respons tetapi tiada berita yang diterima. 

Semasa Mak Aji memeriksa peti surat pada pagi ini, Mak Aji menerima sampul surat bersaiz besar - ini yang Mak Aji terima:

Senaskhah majalah Wadah Siswa - gratis!
Ini rencana yang diterbitkan itu.
Duit raya, yay!!
Dalam seronok menerima sedikit wang hasil tulisan yang tidak sepertinya ini, Mak Aji teringat-ingat akan Baitul Maqdis serta Gaza dan rakyat Palestin seluruhnya. Mereka yang Mak Aji jumpa semasa berkunjung ke sana, terutama semasa berulang-alik ke masjid sekarang sedang menghadapi saat getir dalam hidup mereka, di bulan Ramadan yang penuh barakah ini pula!! Terbayang juga Tel Aviv yang serba moden dengan bangunan pencakar langitnya, seumpama sebuah kota di Amerika Syarikat - sekarang haru-biru dengan tembakan daripada Al-Qassam! Sayu dan sedih mengenangkan nasib mereka. Kepada Allah SWT sahajalah kita berserah kerana sesungguhnya segala sesuatu yang berlaku itu hanyalah kerana itulah sebenarnya yang diperintahkan oleh-Nya!!




Tuesday, 8 July 2014

Sambutan Hari Jadi Sekali Harung

As-salam.

Seperti yang Mak Aji ada sebut dalam entri sebelum ini,  ramai ahli keluarga Mak Aji yang menyambut ulang tahun pada bulan Jun. Maka pada hujung minggu sebelum kami mengerjakan umrah, ahli keluarga berkumpul dan Mak Aji masak-masaklah sedikit untuk jamuan kecil kami sekeluarga. Mak Aji siapkan dua biji kek, kek span pandan dengan aising berperisa limau nipis dan juga kek coklat Devil (Azlita Masam Manis).:

Birthday boys -Zhafran dan Pak Aji, birthday girl - Mida.
Jenuh Pak Aji memegang Aleesya yang tak tahu diam!
Amacam kek, cantik tak??
Devil's chocolate cake merupakan kek paling susah yang Mak Aji buat
setakat ini! 
Kek coklat Devil ini merupakan kek yang paling rumit Mak Aji buat setakat ini - ada sense of accomplishment - senyum sendiri (walaupun tidaklah secantik Azlita punya!). Anak-anak paling suka kek itu. Insya-Allah lain kali boleh buat lagi!!



Sunday, 6 July 2014

Ramadan di Makkah

As-salam.

Pada awalnya kami menjangkakan yang 1 Ramadan jatuhnya pada hari Sabtu tetapi semasa kami berada dalam perjalanan dari Madinah ke Makkah, mutawif kami, Ustaz Aiman membuat pengesahan bahawa puasa akan bermula pada hari Ahad. Maknanya pada Sabtu malam akan bermulalah terawih di Masjidil Haram.  

Pada hari Sabtu kami seawal pagi bersiap sedia ke masjid untuk solat Subuh. Seawal 3.00 pagi kami sudah bangkit dari tidur dan sekitar 3.40 kami sudah beriktikaf di masjid menunggu masuknya waktu Subuh sekitar jam 4.15 pagi. Selepas solat Subuh kami menunggu sehingga selesai menunaikan solat dhuha sebelum kembali ke hotel. 

Setelah bersarapan kami berehat sementara menunggu waktu solat berikutnya. Begitulah rutin kami yang tidak banyak berubah sepanjang berada di Makkah. Bermula dengan solat terawih keadaan masjid semakin sesak dan kami terpaksa ke masjid jauh lebih awal agar tidak berebut-rebut mendapatkan tempat. Solat terawih dibuat sebanyak 20 rakaat dengan dua imam (tukar drebar kata penceramah kursus umrah!). Selesai sahaja 10 rakaat sekiranya ada jenazah, akan dilakukan solat jenazah terlebih dahulu. Selesai 20 rakaat sekali lagi jika ada jenazah akan ada lagi solat jenazah. Setelah itu barulah ditunaikan solat witir 3 rakaat dengan dua salam. Sesuatu yang agak luar biasa ialah pada rakaat terakhir solat witir, doa qunut dibacakan seawal malam pertama terawih! 

Solat terawih akan selesai sekitar jam 11.30 malam. Kami, seperti malam pertama di sana, seakan menjadi tabiat, mesti pekena aiskrim atau jus buah sebelum balik ke hotel! Memang nyaman sekali!!


Menara jam Makkah, mercu tanda terkini. Di bawahnya kompleks
beli-belah - kami tidak sempat pun untuk meninjau-ninjau,
sekadar melihat dari luar sahaja.
Pintu King Abdul Aziz - laluan kami masuk dan keluar.
Sempat selfie juga dengan dua orang jemaah dari Bandung sementara
menunggu waktu berbuka puasa!
Sekumpulan jemaah dari Turki yang bertadarus sementara menunggu
masuknya waktu solat yang berikutnya.
Selepas tawaf sunat usai solat dhuha -
sementara matahari belum terik lagi.
Leka memerhati merpati dalam perjalanan balik ke hotel.
Perhatikan lampu berbentuk Kaabah dan menara yang menghiasi
sepanjang jalan ke masjid!
Asyraf dan Boy berpeluang menaiki Jabal Nur untuk masuk ke Gua Hira' -
ini suasana di dalamnya - agak sempit.
Pemandangan kota Makkah dari Gua Hira - Rasulullah SAW memerhati
Kaabah dari sini - kini Kaabah terlindung dek menara jam!

Kalau kita berbuka di rumah selain kurma dan minuman yang pelbagai macam warna dan rasa, kita dihidangkan juga dengan pelbagai juadah untuk menjamu selera. Sepanjang Mak Aji berbuka di masjid, biasanya kami hanya berbuka dengan dua biji buah kurma dan air zam-zam sejuk sahaja - walaupun begitu, nikmat berbuka tetap ada! - cukup untuk memberi tenaga untuk terawih berikutnya! Setelah selesai solat terawih dan kembali ke masjid (kalau tidak menyinggah untuk membeli kebab) barulah kami makan nasi yang disediakan. Alhamdulillah ok sahaja! Kalau di rumah, mana tahan ya!! 

Ternyata pengalaman berpuasa di tanah suci cukup berbeza sekali - kepuasannya cukup luar biasa! Waktu berlalu cukup cepat dan tanpa kami sedari tibalah masa untuk kami kembali ke tanah air. Pak Aji dan Asyraf melaksanakan tawaf wada lebih awal kerana mereka berlepas ke Yaman pada 2 Julai. Mak Aji, Boy dan Madihah pula melakukan tawaf tersebut pada pagi 3 Julai - sayu rasa hati meninggalkan tanah suci, terutama sekali apabila merenung Kaabah! Entah ada atau tidak rezeki berkunjung lagi, Allahualam! 


Kaabah yang ditinggalkan. Rindunya hati ini untuk berkunjung lagi!!

Makkah Al-Mukarramah

As-salam.

Usai solat Jumaat (27 Jun) kami berkumpul di hotel untuk meneruskan perjalanan ke Makkah. Dalam perjalanan itu kami singgah di Bir Ali untuk bermiqat. Maka bermulalah tempoh kami berada dalam ihram untuk umrah pertama kami.

Perjalanan mengambil masa sekitar 7 jam untuk sampai ke Makkah dari Madinah. Kami menyinggah di sebuah restoran untuk dijamu nasi Arab dan juga bersolat Maghrib dan Isyak secara jamak. Jam 11 malam akhirnya kami tiba di hotel di Makkah.  

Pertama kali memandang menara jam di kota Makkah dari jauh!

Setelah membawa masuk beg ke bilik, dan mengemas serba sedikit, jam 12 malam kami bersiap sedia untuk menunaikan umrah pertama kami:


Siap sedia untuk tawaf, saie dan tahalul bagi menyempurnakan umrah pertama.

Sekitar jam 3 pagi kami selesai mengerjakan umrah. Dalam kami berkira-kira untuk pulang ke hotel, kedengaran azan pertama Subuh. Kami pun menunggu sahaja menjelang masuknya waktu solat Subuh. Selesai solat Subuh barulah kami keluar dari Masjidil Haram menuju ke hotel. Anak-anak ternampak kedai yang menjual aiskrim, jus serta kebab dan sebagainya. Pak Aji pun terus membeli aiskrim - bayangkan kami makan aiskrim pada waktu Subuh!:

Sedap aiskrim Boy??
Makan aiskrim ketika waktu subuh! Sedap pulak tu!!
Berikut pula foto awal Masjidil Haram dari tempat kami makan aiskrim:




Madinah Al-Munawwarah

As-salam.

Kami menjejak kaki ke kota Madinah pada lewat petang 24 Jun 2014. Kami berada di kota suci itu sehingga selepas waktu solat Jumaat berikutnya iaitu pada 27 Jun 2014. 

Seperti juga pertama kali Mak Aji menjejak kaki ke kota ini (pada tahun 2002), suasana kota ini begitu mendamaikan sekali. Memandang Masjid Nabawi dari luar sahaja sudah cukup untuk mengusik jiwa kita, apa lagi dari dalamnya - keindahannya begitu memukau!:

Yang pertama dilihat setelah menjejak kaki ke dalam masjid.





Foto di bawah pula merupakan tempat menunggu untuk kaum wanita sebelum diberi peluang masuk ke Raudhah - terdapat beberapa stesen menunggu sebelum berpeluang masuk! Mak Aji agak sekitar  3 jam masa diperlukan untuk ke Raudhah - daripada awal menunggu hinggalah selesai kita berziarah dan bersolat solat di Raudhah - berpeluh sampai ke keting sebab berasak-asak di dalamnya!


Kelihatan payung dikembangkan untuk menghalang pancaran matahari.
Dalam foto ini pula payung masih kuncup sementara matahari naik.

Selain menunaikan solat fardhu di masjid, kami juga berpeluang berziarah ke beberapa destinasi lain:

Apabila kita berwudu dari tempat tinggal dan pergi bersolat di Masjid Quba kita akan
meraih pahala sekali umrah! 
Kebun korma yang pintu masuknya merupakan tempat jualan korma.
Berpeluang melihat pokok korma dari dekat selain diberi minum teh Arab
secara gratis!
Bukannya membeli korma pun , berposing adalah!
Katanya korma di sini lebih segar dan harganya tentunya lebih mahal
berbanding di pasar korma. Semasa di dalam bas Mak Aji perasan terdapat
banyak kotak kosong korma yang berlonggok di sisi kedai ini! Amacam???
Pokok korma yang sedang berbuah lebat.
 Selesai di kebun korma, kami terus berziarah ke Uhud, tempat berlakunya peperangan Uhud dan tempat terdapatnya juga makam Sayyidina Hamzah yang terkorban dalam perang tersebut.


Makam para syuhada termasuk Sayyidina Hamzah.
Dari Uhud kami ke Masjid Qiblatain. Di sinilah tempatnya Nabi Muhammad SAW menerima wahyu  agar mengubah kiblat dari Masjidil Aqsa ke Makkah.


Masjid Qiblatain.
Seterusnya kami di bawa ke pasar korma. Kami dibawa ke sebuah kedai bernombor 95. Masing-masing sibuk memilih korma serta kacang dan sebagainya untuk dibawa pulang.


Pasar korma yang merupakan deretan kedai-kedai yang menjual korma,
kacang, kismis dan sebagainya.
Ini kedainya - di Arab Saudi rata-ratanya bahasa Indonesia
yang digunakan.
Masing-masing sibuk memilih buah tangan untuk dibawa pulang.

Usai solat Jumaat, kami ke Makam Rasulullah (pintu masuk bahagian lelaki) untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Baginda Rasulullah SAW. Sayu dan berat hati kami untuk meninggalkan Baginda - entah ada atau tidak lagi peluang untuk berziarah lagi!!

Selesai ziarah akhir kami bergegas balik ke hotel untuk memastikan semua beg kami siap sedia untuk dibawa masuk ke dalam bas. Kami perlu bertolak ke Makkah pula. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...