As salam.
Tidak lama dahulu Mak Aji menonton Giada at Home di Food Network Asia di Astro dan dia menyediakan minuman jus tembikai berpudina yang kelihatan cukup 'mengancam'. Jadi dua hari lepas Mak Aji menyediakan jus tersebut untuk berbuka. Terbukti jusnya cukup sedap! Mak Aji terpaksa mengubah sedikit sebab seperti biasa, Giada biasa menggunakan liquer (yang tentunya kita tidak boleh gunakan).
Jus tembikai - sekadar hiasan. |
Berikut lebih kurang resipinya:
sesuku tembikai bersaiz sederhana
air masak secukupnya untuk menghasilkan satu jag jus
1 biji asam limau nipis - diperah airnya
5 sudu besar gula
10 helai daun pudina
Caranya:
Kisar tembikai bersama-sama air, gula, perahan air asam limau serta daun pudina (gunakan fungsi pulse).
Masukkan jus ke dalam peti ais atau tambah ais sebelum minum.
Rasa pudina cukup menyegarkan! Cubalah.
Catatan: Mak Aji suka kurang manis, jadi anda boleh tambah gula jika suka.
Sumber foto: http://www.vegetarianrecipes.net/watermelon-juice/
5 comments:
akak sebut tembikai berpudina terus teringat teh pudina kak mohaini masa jamuan akak tempohari. segar dan menyegarkan. :-)
Saya suka air tembikai tapi bulan puasa ni saya jarang minum air ada rasa dan ada warna ni. Air kosong je sebab nak makan kuih manis2 kan so kalau minum air manis nanti terlebih lah pulak gulanya. jaga dietlah konon ni kak...:-)
takpernah buat.
selalu kalau bulan ramadhan ni, banyak air jual kat pasar ramadhan.
tapi air tembikai yg dijual, tak sedap mana pon
Aida, akak tanam pudina kat rumah untuk tujuan buat teh dan untuk bubuh dalam masakan. Kalau teh biasa letak pudina, memang segar! Akak x letak gula byk, agak2 ada sikit rasa manis je, pun jaga makan ni!!
Izla, air tembikai kat pasar memang kurenglah rasanya. Cuba yg ini insya-Allah sedap!!
sejuk tekak tengok air tembikai tu...:-))
Bolehlah cuba, cukup mudah, insya-Allah puas hati! Cuma kalau boh pudina ada sikit cebisan kaler hijau dlm air tu!
Post a Comment