As-salam.
Semasa kami balik kampung tempoh hari, Pak Aji mengajak makan mi rebus yang katanya paling sedap di kampungnya, Jerteh, terengganu. Kedai makan ini lokasinya betul-betul di tepi sungai (di bawah jambatan Jerteh (sebelah kiri mengarah ke Kuala Terengganu). Mengikut Pak Aji taukenya (Wan Yusof) sudah berpuluh tahun mengusahakannya (sejak Pak Aji masih budak-budak lagi). Dia juga dikatakan memasak sehingga 200 kg mi kuning sehari!
Yang istimewanya mi rebusnya dimasak di dalam kawah! Semasa kami sampai, pekerjanya sedang memasak menggunakan sebuah kawah. Mi rebus dimasak dengan kuantiti yang banyak sekaligus. Pelanggan masing-masingnya menunggu giliran mendapatkannya. Sekali masak berpuluh-puluh orang mendapatnya. Memang itu sahaja masakan yang terdapat di situ. Jadi, tidak usahlah minta menu lain, ya! Ini rupa mi rebus kawah:
Mi rebus kawah. |
Cuba perhatikan foto mi sekawah yang sedang dimasak. Maaf foto kurang jelas sebab Mak Aji zoom sahaja dari meja makan sementara menunggu mi sekawah ini masak!:
Masak mi sekawah tu!!! Periuk besar itu isinya air rebusan daging. |
Kesimpulan: Mi rebusnya memang sedap, terasa manis air rebusan dagingnya, cuma kalau kurang manis (gula) lagi sedap!!
No comments:
Post a Comment