Followers

Wednesday, 16 May 2012

Belajar Buat Hamper

Hari ini hari kedua kursus dan pada hari ini Mak Aji belajar cara membungkus hamper. Pengalamannya cukup menyeronokkan, sehinggakan berpeluh-peluh dibuatnya! Sekarang kalau diminta tolong buat hamper insya-Allah sudah agak yakin menghasilkannya! Berikut hasil akhir dua jenis hamper dan fruit basket yang Mak Aji hasilkan pada hari ini!:

Hamper seperti yang biasa kita lihat di pasar raya.
Hamper dari dekat
Riben yang mengemaskannya.
Ini pula hamper jenis rendah.
Juga dikemaskan dengan ikatan dan juga riben.
Fruit basket dengan epal, pir dan juga mangga.

Sekarang Mak Aji tidak lagi mengalami fear of heights apabila melihat hamper tinggi berbentuk piramid ini sebab kalau kena cara membuatnya insya-Allah akan menjadi besar, teguh, peramah seperti Chartered Bank!! He he!!


17 comments:

Suhana dbp swk said...

alhamdulillah..cantiknya..tahniah puan..hehe..nanti bolehlah ajar kami pulak..

Ummu Madihah said...

Insya-Allah Su, boleh saja nak dikongsi apa yang dipelajari!

MONIE said...

boleh bawa balik ke? jenuh nak angkut

Sue Abd Aziz said...

Nak hok dalam bungkusan tu....hehehehh

Aida Salleh said...

best best besntnya...saya pulak makin teruja kak...:-)

- Suraya - said...

Bestnya... mesti rasa teruja bungkus hamper tinggi... tapi bila dah tahu tekniknya pasti sekelip mara siap... x sabar pula rasanya nak belajar ngan Mak Aji...

izla said...

nak hamper free boleh? ehehe

Ummu Madihah said...

monie - isi hamper x delah bw balik, belajar je, yg begnya boleh bw balik!
Sue - yg dalam bungkusan nanti kita celebrate minggu last ya!
Suraya - seronok x leh citer bila berjaya buat hamper tinggi tanpa goyah langsung, he he!! Insya-Allah nanti boleh ajar!
Izla - nak hamper free tunggu mak aji jadi manager Giant ya, he he!!

- dieyana - said...

nak free boleh? heheheh...

AsiahRSC said...

Nanti boleh mintak tolong buatkan ye ... Kalau I buat nanti bukan jadi hamper, tapi hampeh!! hehe

Ummu Madihah said...

Insya-Allah boleh Siah! Dari hampeh boleh diajar agar jadi hamper, he he!!

kinah mukhtar said...

mcmmn nk belajar buat hamper?

Ummu Madihah said...

Salam Kinah,

Maaf lambat balas pertanyaan sebab Mak Aji ada masalah talian internet tempoh hari. Kita boleh belajar di kedai bunga sebab biasanya mereka biasa menghasilkannya! Kalau x pun cuba perhatikan staf yang kerja supermarket ketika mereka buat hamper apabila hampir tiba musim perayaan terutama raya cina! Kalau nak minta Mak Aji ajar serba sedikit, sila e-mel ya.

herlyna said...

As salam. Bole tak akak bagikan contact no tmpt akak belajar ni, menarik :)

Ummu Madihah said...

Salam herlyna,

Maaf kerana lambat membalas, Mak Aji terlepas pandang. Guru Mak Aji Sally See dari Sosan Florist. No. telefonnya: 019 225 1252. Alamae e-melnya: sally@sosenflorist.com. Cuba hubungi Sally!

izyan ahya said...

salam, boleh saya tau plastik shrink tu nk cari di mana? nmpk kemas sangat.

Ummu Madihah said...

Salam Izyan,

Plastik shrink wrap ni ada dijual dikedai bunga (florist). Plastik ni dalam bentuk helaian plastik biasa tetapi apabila ditala hair dryer kpdnya plastik ini akan mengikut bentuk barang2 yang kita bungkus!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...