Followers

Wednesday, 5 October 2011

Itik Lagi

Makan malam ini itik goreng,  tenggiri  masak singgang, ulam pucuk gajus dan midin cicah budu. Pak Aji berselera makan sampai bertambah nasi. Mak Aji kalau ikutkan hati nak juga tambah, tapi akal kata cukuplah tu. Ingat, masuk kena kurang daripada yang keluar! Eh, pembetulan, nanti salah faham pulak. Makan kalorinya kena kurang daripada  kalori yang dibakar. Kalau tidak, nanti makin lama makin kembang, mengempis jangan haraplah. 
Sebenarnya siang tadi Pak Aji jumpa kawan dia yang bela itik (untuk mendapatkan telur) di Kg. Melayu Subang. Orang itu dia beri percuma seekor. Masa Pak Aji datang jemput Mak Aji, dia kata kawan beri itik. Ingatkan yang dah mati, rupanya bila sampai rumah, elok saja dia jinjing itik yang masih hidup untuk dibawa ke belakang untuk disembelih. Nak tak nak terpaksalah bantu dia pegang itik. Mak Aji seram sikit sebenarnya! Baki itik kenalah tunggu hujung minggu ni nak masak apa - itupun kalau sempat. Nampak gaya hari minggu ni kena kerja. Tengoklah kalau-kalau sempat masak.

2 comments:

Aida Salleh said...

Kak Shima, saya tak pernah makan itik. itik tu rasa macam ayam ke kak? jakun sungguh saya ni..huhuhu..
Lagi satu nak tanya skitlah kak, midin tu yg macam pucuk paku yang banyak dekat sarawak tu ke? Mana kak dapat?

Ummu Madihah said...

itik tu macam burung besar. rasanya macam burung jugak, manis! cuma kena pastikan bukan yang tua, bolehlah goreng taruk garam, kunyit, bawang merah, putih, halia. Kalau tua kena rendang mcm org biasa buat ayam pencen tu, ataupun gulai darat. kena cuba baru tau!

Midin tu susah sikit nak cari, biasanya di kawasan berair, tepi anak sungai, sungai, pasar tani ada kut. rupa memang macam pucuk paku, cuma kalernya hijau merah sikit. Pak Aji bw balik dr kampung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...