Semalam Pak Aji ke Restoran Kartini di Seksyen 10 Shah Alam, dekat dengan masjid negeri. Punyalah banyak jenis kuih dan lauk-pauk yang dijual, hujungnya dia beli gulai kambing saja. Sebenarnya restoran ini banyak menghidangkan masakan Kelantan - memang banyak sangat jenisnya. Kerabu sahaja ada pelbagai jenis, tak masuk lagi lauk lain! Pak Aji kata, "kalau pengat ada 10 jenis, sebut aja pengat apa, tentu ada!" Kalau macam tu, tinggal mak ngan bapak aja yang tak ada! Jadi, nak selamat (agar tak pening dan selamat duit - bukan ke Mak Aji suruh berhemah??) beli sekadar apa yang ada sahaja.
Sebenarnya, kalau ikutkan, kuih pun tak perlu beli - sebab kurma yang kita dah beli dan yang orang beri kat kita tu, bila nak makan?? Kalau sekadar seulas sorang masa berbuka (buat syarat), lepas tu makan kuih lain lagi, dan akhirnya nasi, maka bila kurma nak habis?? Takkan nak bring forward ke tahun depan?
2 comments:
Memang betul kak. Kalau ke PARAM (Pasar Ramadhan) memang rambang mata.Saya pun setakat ni masih belum ke PARAM lagi sbb memang takde keperluan lagi. balik rumah mak dah masak macam2, kadang2 abah pun dah beli serba sedikit tambahan. jadi lebih baik tak pergi. Dapat jimat dan juga elakkan pembaziran.
Setuju!! Cewah, kita ada singkatan baru ya, PARAM, kena popularkan tuh! Tu yang best ada mak, makanan tersedia aja! Zura pun sama! Hai nasib orang tak bermak dan berayah, tak merasalah!
Post a Comment