Followers

Wednesday, 28 March 2012

Kemasan Lantai

Bermula semalam kami terpaksa berfikir tentang kemasan lantai untuk bahagian rumah yang sedang dalam proses ubah suai. Antara pilihannya, permaidani dinding ke dinding seperti yang sedia ada (cuma perlu cari tona warna coklat yang lebih cerah daripada yang sedia ada - dahulu pasang dengan harga sekitar rm3.50 sekaki persegi), atau lantai laminate (harga boleh tahan juga dengan purata RM6-7 sekaki persegi). Kalau ada kadar yang lebih murah mungkin kualitinya lebih rendah sedikit. Jaminan selama sekitar 15 tahun (jauh lebih lama daripada permaidani!). Pilihan terakhir ialah jubin. Sebenarnya Mak Aji kurang suka sebab kaki sejuk. Apa lagi apabila bangun dari tidur untuk ke bilik air - pasti menggeletar! (juga selepas keluar dari bilik air. Jadi kemungkinan besar kami akan pilih permaidani jugalah. 

Pilihan permaidani dinding ke dinding.
Lantai laminate
Satu perkara sahaja yang Mak Aji agak takut sedikit - Pak Aji kata dia boleh pasang sendiri (al-maklumlah kaki DIY!) - Mak Aji risau sebab kalau orang kedai pasang mestinya seperti dipasang dengan tangan tetapi kalau Pak Aji pasang tentunya macam dipasang dengan kaki!?? 

Sebenarnya harga jubin tidaklah mahal sangat (kenalah cari yang sesuai dengan kocek Mak Aji), upah pasang tiada masalah sebab Pak Aji bayar pekerja secara gaji hari - setiap petang setelah mereka selesai kerja, Pak Aji bayar terus gaji hari mereka! "Sebelum kering peluh," katanya. 

Contoh jubin marmar
Jubin marmar juga.
Apapun sebenarnya Mak Aji suka melihat orang buat kerja di rumah. Kita boleh perhatikan setiap perkembangannya sehinggalah siap sepenuhnya.   

2 comments:

- dieyana - said...

senang la, pak aji bleh pasang sendiri, save skit kan.... cantik jubin tu... tapi kaki sejuk la kan.... permaidani pun cantik, tapi kena rajin vakum sokmo la kan? ;-)

Ummu Madihah said...

Memang boleh jimat sikit tapi takut tak kemas aje! Kena selalu vacuum tu yang malas ngan carpet tu. Tapi kaki tak sejuk, selesa aja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...