Followers

Tuesday, 20 March 2012

Amah Indonesia

Sejak beberapa hari lalu lagi Mak Aji hendak komen tentang perkara di atas. Pertamanya Mak Aji teramat bersyukur kerana sudah terlepas daripada kelompok yang terpaksa bergantung harap akan amah untuk menguruskan rumah. Anak-anak sudah besar panjang (cuma kena panjang leter kalau mahukan khidmat mereka), cucu-cucu pun umi dia sendiri yang menjaga (kalau sudah pencen pun agaknya tidak mahu menjadi tukang jaga cucu sepenuh masa - maaflah ya!). Rumah pun tidak sebesar mana, agak-agak masih boleh mampu uruskan sendiri - buat setakat yang terlarat dan terdaya, kalau boleh tangguh dahulu kerja, tangguhlah dahulu! Alhamdulillah Pak Aji pun bolehlah dikatakan ringan juga tangan untuk membantu. 


Pendek kata bila keluar berita tentang gaji amah Indonesia RM700 dengan sejenis sahaja kerja - masak sahaja, atau mengemas rumah sahaja, atau menjaga orang tua sahaja ....... letihlah majikan, apa lagi kalau anak lima enam orang! Berapa ramai amah hendak digaji?? Jenuh membayar gaji mereka. Tidak semua orang mampu menggaji sampai tiga empat orang serentak! Apa lagi yang bergaji kecil! 

Kalau zaman dahulu masa Mak Aji anak kecil-kecil, gaji amah Siam/Indonesia cuma sekadar RM300 sahaja, semua kerja dibuatnya (basuh kereta tidaklah seperti di rumah bangsa asing!). Elok sahaja, kekal bertahun-tahun. Memang tidak hairanlah orang sekarang kalau hendak melahirkan anak, bersukat-sukat, sekadar seorang dua sahaja! Mana hendak membeli susunya lagi, lampin pakai buangnya lagi?? 

Alamat sedikitlah cucu Mak Aji nanti. Anak-anak Mak Aji pun agaknya fikir lima puluh kali untuk menambah zuriat!?? 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...