Followers

Sunday 10 August 2014

Jom Buat Ban Manis (sweet bun)

As-salam.

Semasa Mak Aji diberi pilihan kursus sebelum berpencen ada kawan yang mengajak untuk mengikuti kelas membuat roti dan kek tetapi oleh sebab Mak Aji kurang berminat Mak Aji mengambil kursus lain. Walau bagaimanapun, setelah benar-benar bersara, Mak Aji mula 'masuk dapur' kembali dan mencuba-cuba untuk menghasilkan kek dan biskut dengan 'bimbingan' Youtube serta FB! Dari FB-lah Mak Aji kenal Golden Republic dan setelah sekali berkunjung ke premisnya Mak Aji berminat untuk hadir kelas bakerinya - Sweet Bun. Mari Mak Aji kongsikan pengalaman pertama kali mengikuti kelas seumpama ini - cukup berharga sekali!:

Percaya tidak, ini hasil tangan Mak Aji dan kawan-kawan yang mengikuti kelas ini! 

Foto di atas merupakan ban yang kami hasilkan sama-sama dengan bimbingan Chef Lie Ismail. Memang laku 'jualan' ban Mak Aji kepada anak menantu di rumah! Aku 'kaya'!! 

Mari kita layan foto semasa kelas tersebut berlangsung:

Maka bermulalah kelas dengan teori terlebih dahulu.

Selesai teori, kami mula membuat doh dan berikut doh yang siap seberat 50gm setiap satunya, yang sudah melalui proses rounding.

Doh yang menjadi asas sweet bun.
 Setelah proses rounding, kami mulakan proses shaping - membentuk doh menjadi pelbagai bentuk:

Berintikan sosej, doh dibentuk sebegini terlebih dahulu.
Seterusnya, dipotong kepada beberapa bahagian (jangan putus).
Kepakkan bahagian-bahagian yang dipotong untuk menghasilkan kelopak.
Tada, sudah siap kelopak bunga bersosej!
 Doh juga diolah menjadi pelbagai bentuk lain seperti berikut:


Ada yang berkelopak, ada yang berderet, ada yang berbentuk buah kana
dan ditabur bijan!

Pakai gelek sahaja doh untuk hasilkan cheese stick atau seumpamanya!
Proses memintal.
Mudah sahaja menghasilkannya.
Cara mencubit doh berintikan kacang merah untuk proses seterusnya.
Doh berintikan kacang merah di buatkan bentuk lingkaran bulat
atau memanjang.
Yang ini dijadikan 3 segi kosong untuk diletakkan topping nanti. 
Yang ini diletak topping bluberi terlebih dahulu.
Bentuk hati sesuai untuk diberi kepada buah hati!!
Masing-masing bersemangat menghasilkan ban.
Ban ini berintikan kelapa dan dibentukkan seperti kipas.
Chef Lie menghasilkan bahan untuk topping untuk ban.

Setelah siap proses shaping dan sebahagian proses dekorasi, ban melalui proses proofing (biarkan doh naik).


Masya-Allah, punyalah cantik apabila doh menaik dan membesar sehingga 3
kali ganda saiz sebelum proofing!!
Lihatlah kelopak yang kembang mekar sehingga 3 kali ganda saiz asal!
Awas jangan sampai jadi kembar Siam!
Setelah proofing itu bermulalah proses akhir sebelum membakar ban, iaitu dekorasi akhir (finishing touches):


Dibuat topping mayonis, sos cili serta keju atau apa-apa sahaja yang sesuai.
Cantik, bukan!

Ban ini ditambah topping kastad pula.
Picit, jangan tak picit.
Hiasan akhir, taburkan crumble di atasnya!
Untuk ban ini pula dibuat topping jenis onion spread
(kalau tak silaplah) dan diletak keju.
Yang ini dibuat seumpama piza mini.
Inio hasil akhir setelah dibuat topping sos piza, mayonis serta
taburan lada benggala, sosej dan keju.
Siap untuk dibakar.
Sebelum dekorasi akhir.
Siap untuk bakar.
Topping jenis onion spread, bawang Holland, mayonis serta keju.
Disapu spread yang dicairkan dan ditabur bijan.
Untuk makluman, doh dihasilkan menggunakan peralatan pengadun, pembahagi doh, serta ketuhar komersial. Ketuhar sahaja harganya 100 ribu, awak! Dapat kita beli sebiji kereta tu! Sekali bakar 500 ban siap! Walau bagaimanapun home baker macam Mak Aji akan hanya memanfaatkan ketuhar sedia ada sahaja. Kalau kurang menjadi barulah boleh fikir-fikir untuk mendapatkan ketuhar yang sesuai untuk meroti ni!

Ketuhar saiz bagak! Kita pun boleh masuk!
Pengadun dan pembahagi doh yang harganya juga
ribuan! (bukan rupiah ya)
Sekali pandang semacam mesin pengering di dobi.
Mak Aji juga ingin kongsikan 4 produk premix Miss Lizzie uantuk kita yang sedikit lazy (Miss Lizzie yang lazy!). Premix ini boleh dimanfaatkan oleh tuan punya BM (breadmaker) untuk menghasilkan roti loar atau ban yang siap berperisa. Ada 4 jenis, iaitu - onion n chives, spicey, fruity dan carrot grain. Kalau sudah punya BM dan roti tidak dibuat-buat juga, apa lagi alasan anda??? Jawab Mak Aji, jawab, he he!!
Memudahkan tuan punya BM!
Proses akhir menghasilkan ban ialah membakarnya. Anda akan tahu prosesnya siap apabila sebiji rumah semerbak dengan aromanya! Yess!! Masa yang ditunggu-tunggu tiba akhirnya! Layan:

Ban yang gebus gebass!









Pada akhir sesi, kesemua peserta tersenyum puas dengan hasil kerja tangan masing-masing. Apa lagi apabila chef memaklumkan yang kami boleh membawa pulang ban tersebut! Apa lagi, jom tapau!!

Berikut foto peserta kelas dengan Chef Lie Ismail:

Terima kasih chef atas bimbingan! Jazakallahu khair!
Jika anda berminat mengikuti kelas atau ingin mengetahui lanjut tentang Golden Republic sila klik pautan berikut:

https://www.facebook.com/GoldenRepublicMalaysia?ref=ts&fref=ts
https://www.facebook.com/GoldenRepublicMalaysia/events
http://ummumadihah898.blogspot.com/2014/07/golden-republic-malaysia-sdn-bhd.html

Semoga kita semua beroleh manfaat dengan perkongsian ini, insya-Allah.




2 comments:

- dieyana - said...

adduudud..sedapnyo mak aji...bestnya dapat belajar dan buat sendiri...

Ummu Madihah said...

Salam Dieyana,

Itulah pasal, berasa macam ada bakeri sendirilah pulok, he he!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...