Followers

Monday, 10 March 2014

Jom Fritata!

As-salam.

Dalam berkira-kira untuk menyediakan sarapan, teringat Mak Aji akan fritata. Sudah agak lama tidak menyediakannya untuk sarapan. Ayuh lihatkan fritata yang disediakan pagi tadi:

Siap untuk dibakar.
Sudah siap!
Dapatlah dua mangkuk seorang! Enak banget!!
Idea bersarapan dengan fritata tentu sahaja berpunca dari saluran Food Network Asia. Walau bagaimanapun, Mak Aji sudah mengubah suai bahan dan juga caranya mengikut kesesuaian sendiri. Maka terhasillah versi sendiri.

Fritata ini kalau ikutkan saling tak tumpah seperti telur dadar kita sahaja, cuma apabila bahannya lebih banyak jrnisnya dan dibakar, maka jadilah fritata itu. 

Untuk resepi ini Mak Aji potong dadu cili benggala merah, hijau dan kuning, juga tomato. Lobak merah dipotong umpama batang mancis. Mak Aji masukkan juga cendawan segar. Setelah itu Mak Aji masukkan bancuhan telur yang dipukul sedikit dengan garam dan lada hitam. Akhir sekali taburkan keju parmesan dan cili emping (chilli flakes). Bakar sengan suhu 170 selama 25 minit atau sehingga telurnya masak.

Selamat mencuba!



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...