tag:blogger.com,1999:blog-5304729565864756208.post7303279452680087152..comments2023-11-08T17:17:37.167+08:00Comments on Myjottings898: Butir NangkaUmmu Madihahhttp://www.blogger.com/profile/13574644285368371960noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-5304729565864756208.post-29271271636967010852011-11-21T14:07:01.004+08:002011-11-21T14:07:01.004+08:00kami pun ada kuih yg mcm-mcm warna tu, kuah dia le...kami pun ada kuih yg mcm-mcm warna tu, kuah dia lebih kurang, x bubuh halba, isi dia warna warni tetapi yg sudah dikeringkan. Bila bubuh dalam kuah, dia kembang. Pun sedap jugak, nama x taulah pulak.Ummu Madihahhttps://www.blogger.com/profile/13574644285368371960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5304729565864756208.post-62853010032663476052011-11-21T13:17:37.367+08:002011-11-21T13:17:37.367+08:00ehh tak perasan pulak...bubur candil kami pun tak ...ehh tak perasan pulak...bubur candil kami pun tak boh tepung beras...tepung pulut semata2 je ngan air...<br /><br />lupa lagi satu, bubur candil ni biasa kami buat warna warni...hijau, merah n putih)....cantikkkk n sedappp...Aida Sallehhttps://www.blogger.com/profile/10328739849486924854noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5304729565864756208.post-23388950866140218122011-11-21T12:49:58.773+08:002011-11-21T12:49:58.773+08:00kuah dia elok pekat sikit, sebab tu akak bubuh tep...kuah dia elok pekat sikit, sebab tu akak bubuh tepung jagung sikit, selain pekat, pun berkilat. Masak santan jangan lama, kejap aja, gelagak kejap,kacau sikit, pastu terus tutup. Jangan masak lama, pecah minyak, x come.Ummu Madihahhttps://www.blogger.com/profile/13574644285368371960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5304729565864756208.post-77141605419317845442011-11-20T21:36:06.695+08:002011-11-20T21:36:06.695+08:00kak, diana pun berehi buti nako ni...molek jah kak...kak, diana pun berehi buti nako ni...molek jah kak buat buti nako, kuoh dio comey jah, diana buat, kuah dio pecoh2....kuoh cair ko gapo, tk tau la....terliur nyo la buti nako...;-)- dieyana -https://www.blogger.com/profile/15275171743603163170noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5304729565864756208.post-89447260004182696542011-11-18T14:59:38.975+08:002011-11-18T14:59:38.975+08:00akak pun ada dengan nama bubur candil tu. Akak ten...akak pun ada dengan nama bubur candil tu. Akak tengok resepi lain x pakai tepung jagung. Akak pakai utk pekatkan sikit kuah dan supaya kuahnya cantik, berkilat! Ada juga org lain pakai air kapur, akak x pernah pakai pun. Oh ya, lupa nak taruh tepung beras (sikit aja), kena betulkan balik resepi - supaya ada keras sikit, x terlalu kenyal, pun x boleh besar sangat, nanti budak2 tercekik!Ummu Madihahhttps://www.blogger.com/profile/13574644285368371960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5304729565864756208.post-45609742591632087942011-11-18T14:18:59.889+08:002011-11-18T14:18:59.889+08:00butir nangka ni seakan-akan bubur kegemaran sayala...butir nangka ni seakan-akan bubur kegemaran sayalah kak. saya tak tau apa nama bubur tu di luar sana cumanya kami sekeluarga memanggilnya bubur candil.yg membezakan butir nangka dengan bubur candil hanyalah penggunaan halba dan juga tepung jagung. yang lain semua sama....:-)Aida Sallehhttps://www.blogger.com/profile/10328739849486924854noreply@blogger.com