Followers

Wednesday 8 April 2015

Kek Lapis Kastad Pandan

As-salam.

Pak Aji memang bukanlah penggemar kek sebenarnya. Apapun setelah berkahwin selama lebih 32 tahun dengan Mak Aji, sekarang tekak dia pun sudah boleh menerima pelbagai kek dan kuih lain yang sebelum ini memang tidak akan dipandangnya dengan sebelah mata - tekak orang kampunglah katakan! - mananya mahu makan kek dan yang sewaktu dengannya!

Dalam banyak-banyak kek yang dia suka - kek lapis keladi! Aduss, yang payah dan leceh untuk membuatnya yang menjadi pilihan! Pak Aji makan kek ini buat pertama kalinya di rumah kakak sulung Mak Aji, terus suka dia kek itu. Setakat ini belumlah lagi hasrat untuk dia makan kek ini hasil tangan Mak Aji tercapai - dahsyat Mak Aji, kan! 

Apapun, kalau mahu berbuat sesuatu. elok langkah demi langkah. Maka langkah pertama, buatlah kek lapis pandan dulu! Maka apabila kakak Mak Aji datang ke rumah, kami sama-sama membikinnya. Sebanyak 2 kek dihasilkan, satu yang besar dan satu lagi kecil sedikit. Nampak gaya kenalah Mak Aji beli acuan springform yang besar lagi supaya dapat dihasilkan satu kek sahaja.

Kek lapis kastad pandan - memang sedap weh!!!
Menjelang petang tadi tinggal sebanyak ini. Malam ini pasti
 ada yang buka peti ais tercari-cari kek ini!
Anda mahu Mak Aji kongsikan resepinya?? Mak Aji ambil daripada kakak Mak Aji yang buat carian di internet - resepi yang manisnya tidak keterlaluan, agak-agak sesuai dengan selera kami. Cuba lihat di bawah resepi yang diambil dari internet (sumbernya ada pada tajuk resepi):


BAHAN A:

4 biji kuning telur saiz AA - kalau saiz B, 5 biji
*150gm tepung gandum
*1 sdt baking powder
- satukan bahan bertanda *, dan ayak
100ml susu segar + 50 ml jus pandan ( kisar 10 helai daun pandan bersama 1 liter air, ambil sedikit jusnya )
75ml minyak jagung
Sedikit pewarna hijau

BAHAN B:

4 biji putih telur
100gm gula kaster

Cara membuatnya:

- Sediakan loyang 8x8 inci, letak baking paper di dasar loyang. Tak perlu sapu mentega atau minyak.
- Panaskan ketuhar pada suhu 160 darjah celcius.

- Asingkan putih dan kuning telur.
- Untuk bahan B, pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula kaster dan terus memukul lagi sehingga kental dan menjadi meringue. Ketepikan.

- Untuk Bahan A, satukan kuning telur, minyak jagung dan campuran susu dengan jus pandan. Pukul seketika.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil memukul perlahan.
- Masukkan sedikit pewarna hijau. Gaul sebati.
- Masukkan bahan A (meringui) ke dalam mangkuk bahan B secara sedikit2. Kaup balikkan adunan dengan lembut.
- Masuk dalam loyang, dan bakar secara steam bath selama 45 minit atau sehingga masak.
- Siap masak, sejukkan.
- Belah pada 3 bahagian.

Tanpa sebarang dekorasi (sebagai dekorasi, taburkan kelapa parut kering).

Sila pastikan plastik yang diletakkan pada permukaan loyang sebelum kastard dituangkan dalam keadaan yang benar2 licin tanpa sebarang gelembung udara. 

Lapisan Kastard

Bahan-bahan:

1000ml santan dicampur bersama lebihan jus pandan (pada resepi kek di atas) + 200ml susu cair - jadikan cecair ini 1200ml
13gm serbuk agar (plain)
85gm tepung hoen kwe -colour hijau
75gm gula pasir
- Satukan semua bahan dalam periuk, panaskan dengan api sederhana sehingga adunan likat dan pekat.

Cara untuk melapis kek:

- Alas loyang dengan plastik supaya mudah untuk keluarkan kek nanti.
- Masukkan 1/3 bahagian kastard ke dalam loyang. Ratakan.
- Letak lapisan kek pertama
- Letak lapisan kastard, ratakan. Siapkan untuk semua lapisan.
- Masukkan lebihan kastard ditepi2 loyang, hentak2 kan secara perlahan.
- Sejukkan dalam peti, dalam 2 jam selepas itu, boleh telangkup loyang, dan hidangkan.....

Kami menghasilkan kek kami dengan menghasilkan kek span menggunakan sponge-mix yang dibeli di kedai bakeri. Hasil kek spannya lebih kurang sama sahaja. Kami juga menggunakan acuan bulat springform, jadi yang terhasil 2 kek, bukannya satu. Oh ya, kami tidak tuang kastad sebagai lapisan pertama. Kali lapiskan kek dahulu. 

Amacam, ada kecur air liur?? Jom buat, sedap ni!!! Cik abang pasti suka!

Catatan: Projek seterusnya, kek lapis keladi! Percaya tidak, semasa tencari-cari resepinya, ada ke patut resepi kek keladi tetapi tiada keladi pun sebagai bahannya??? Kalau begitu bubuhlah nama kek lapis perisa keladi je!



5 comments:

- dieyana - said...

olos mak aji wei..sedapnyo...

Kamsiah yusoff said...

saya suka kek ni tp renyah nak membuatnya,kan...

Ummu Madihah said...

Salam Dieyana,

Sedap wei, padan dengan leceh membuatnya! Cukup laris, sekejap je licin!!

Ummu Madihah said...

Salam Kam,

Memang renyah membuatnya, itu yang tak terbuat-buat sampailah hari tu - itupun kakak yang buat, Mak Aji sekadar assistant chef je! Kakak Mak Aji ni pernah bakeri call dia minta dia buatkan untuk dijual di bekeri di KB! Tapi bukan kek lapis kastad pandan ni, kek lapis keladi. Dia punya kak lap[is keladi memang meletop!! Tunggu next porjectlah pulak bila angin rajin berhembus!

Blogger said...

According to Stanford Medical, It is indeed the one and ONLY reason this country's women get to live 10 years more and weigh on average 19 kilos lighter than us.

(Just so you know, it has absolutely NOTHING to do with genetics or some secret exercise and EVERYTHING related to "HOW" they eat.)

BTW, What I said is "HOW", and not "what"...

CLICK this link to find out if this little test can help you decipher your real weight loss possibility

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...