Followers

Monday 17 March 2014

Orang ke Apa Ni?

As-salam.

Mak Aji mahu kongsi satu berita tentang seorang wanita (dari UK) yang begitu kejam sehinggakan sanggup memasukkan anak kucingnya yang berusia empat bulan ke dalam ketuhar gelombang mikro kerana mengesyaki kucingnya itu memakan ikan emas peliharaannya! 

Inilah orangnya: Harapkan muka sahaja lawa tetapi perangainya, haisy!!
Believe me, I will never look at my microwave oven the same way again!

Anda boleh baca beritanya di sini:

http://metro.co.uk/2014/03/13/woman-who-subjected-kitten-to-horrendous-death-in-microwave-jailed-for-14-weeks-4559168/http://metro.co.uk/2014/03/13/woman-who-subjected-kitten-to-horrendous-death-in-microwave-jailed-for-14-weeks-4559168/

Tuesday 11 March 2014

Control Ayu

As-salam.

Beberapa minggu lepas Mak Aji ke Bukit Beruntung untuk melihat-lihat rumah yang ingin dibeli oleh anak menantu Mak Aji. Aleesya juga dibawa sekali. Setelah selesai meninjau rumah kami berhenti minum sebelum balik. Lihatkan foto Aleesya (dirakam di kedai makak) berikut yang Mak Aji suka sangat!:

Semacam sengaja posing, kan! Nampak tidak air liur setitik kat dagu, he he!
Melihatkan foto ini Aleesya kelihatan seperti lebih tua daripada usia sebenarnya, walhal usianya baru 8 bulan! Jangan muak ya, beginilah gelagat nenek, asyik muat naik foto cucu sahaja ya!



Aleesya Dikekong!

As-salam.

Anda pernah dengar perkataan kekong?? Kalau anda belum pernah dengar, mari Mak Aji kongsikan. 

Perkataan kekong tergolong dalam dialek Kelantan, juga Terengganu. Mengikut Kamus Dewan Edisi Keempat, kekong maksudnya:

      mengekong mengangkat atau mendukung (budak) di belakang atau di atas bahu.

Jika anda masih kurang jelas, mari Mak Aji tunjukkan beberapa foto Aleesya yang dikekong atau Zhafran mengekong Aleesya:










Anda sudah faham?? Sekarang bolehlah anda mengekong ya!





Monday 10 March 2014

Rahsia Telur Dadar yang Gebu

As-salam.

Mak Aji ingin kongsikan resepi telur dadar yang gebu seperti yang kita biasa makan di restoran tom yam! Mak Aji peroleh rahsia ini daripada isteri guru Pak Aji tidak lama dulu. Begini kaedahnya:

Telur Dadar Gebu

Bahan-bahannya:

Telur ayam 4 biji
garam secukup rasa
sehiris asam limau nipis diperah jusnya
minyak masak satu cawan (Mak Aji tidak sebut telur dadar ini menyihatkan, ya!)


Cara-caranya:

Pecahkan telur, masukkan garam secukupnya dan perah asam limau nipis. Pukul seketika. Panaskan minyak di dalam kuali. Gunakan api besar dan tunggu hingga betul-betul panas (agak-agak baru nak berasap). Tuang telur tadi  dari jarak yang agak tinggi sedikit (hati-hati sebab telur akan terus menggelembung!) Kecilkan sedikit api dan tunggu telur masak sebelah atasnya sebelum dibalikkan. Apabila masak seluruhnya terus angkat. Hidang dan makanlah panas-panas! 

Telur dadar gebu - makan ketika panas ya! 


 

Janji yang Pasti

As-salam.

Rumah kita yang terakhir!
Dalam tempoh seminggu dua ini, Mak Aji asyik menerima berita kematian. Kematian pertama, ibu saudara Pak Aji di kampung. Mak Aji tidak balik ke kampung (ketika itu ibu saudaranya masih di hospital, belum meninggal lagi) kerana adik-beradik Mak Aji datang ke KL untuk kenduri masuk rumah baru adik Mak Aji. Selang beberapa hari setelah Pak Aji sampai ke rumah kami menerima berita kematian ibu saudaranya itu.

Pada hari Jumaat berikutnya, sedang kaum lelaki bersolat Jumaat, isteri kepada sepupu Mak Aji menelefon memaklumkan bahawa sepupu Mak Aji baru meninggal dunia di rumahnya di pinggiran Batu Caves. Mak Aji menunggu anak Mak Aji balik ke rumah sebelum berziarah. Ketika itu jenazah sudah siap dikapankan dan dibawa ke kubur. Suasana cukup hening ketika itu dan selesai sahaja talkin dibaca, hujan turun membasahi bumi (setelah berminggu-minggu hujan tidak turun). Mak Aji diberi tunjuk foto jenazah sebelum dikapankan. Cukup tenang wajahnya, seperti tidur sahaja! Satu lagi foto cucunya yang menarik baju seorang lelaki yang mahu menutup wajah arwah atuknya - cucu kecil itu menghalang agar wajah atuknya tidak ditutup! 

Selang beberapa hari lagi Mak Aji menerima berita kematian bos Mak Aji yang pertama. Arwah inilah juga yang menemuduga Mak Aji dan yang paling banyak mengajukan soalan. Sehari dua selepas itu, suatu lagi berita kematian (akibat jangkitan virus) diterima - seorang /pengarah/ketua bahagian di tempat ofis lama Mak Aji. Beliau pernah bertugas di pejabat wilayah selatan sebagai pengarah yang pertama. Setelah beliau berpindah tugas ke tempat lain, tempatnya diganti orang lain dan Mak Aji pula orang yang ketiga yang menjawat jawatan itu. 

Pada hari ini pula seorang lagi rakan dari ofis lama pergi menghadap Ilahi. Beliau bekas seorang ketua bahagian di ofis lama Mak Aji. Setelah melanjutkan pelajaran ke peringkat PhD, beliau menjadi pensyarah di UM. Baru sehari dua lepas Mak Aji mendapat berita beliau mengalami perdarahan otak dan sudah selamat menjalani pembedahan. Petang tadi beliau meninggal dunia di rumahnya. 

Berita kematian yang bertimpa-timpa dan satu lepas satu ini agak mengejutkan. Begitulah janji Allah swt, tidak akan berganjak walau sedetik waktu kematian kita. Semoga kita semua beroleh iktibar dan mempersiapkan diri untuk menghadap-Nya. Bila waktunya, hanya Allah swt sahaja yang Maha Mengetahui! 

Mak Aji mendoakan agar Allah swt mengampunkan segala dosa-dosa mereka dan roh mereka ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang soleh dan solehah, amin!!

Chocolate Lava

As-salam.

Menantu Mak Aji menyebut chocolate lava setiap kali melihat ramekin yang Mak Aji beli tempoh hari (belum digunakan ketika itu). Setelah digunakan untuk membakar kek cawan pada hari minggu lepas hari ini merupakan kali kedua Mak Aji mengunakannya. Cuba lihat apa yang dihasilkan:

Siap keluar dari ketuhar.
Aiskrim perisa vanila tiada, perisa jagung pun jadilah, sedap juga!
Meleleh lavanya!

Alhamdulillah sedap rasanya! Kalau anda mahu cuba, berikut pautan resepinya:

Mak Aji cuma ubah sedikit resepinya dengan mengurangkan gula agar menjadi kurang manis, sesuai dengan usia!




Jom Fritata!

As-salam.

Dalam berkira-kira untuk menyediakan sarapan, teringat Mak Aji akan fritata. Sudah agak lama tidak menyediakannya untuk sarapan. Ayuh lihatkan fritata yang disediakan pagi tadi:

Siap untuk dibakar.
Sudah siap!
Dapatlah dua mangkuk seorang! Enak banget!!
Idea bersarapan dengan fritata tentu sahaja berpunca dari saluran Food Network Asia. Walau bagaimanapun, Mak Aji sudah mengubah suai bahan dan juga caranya mengikut kesesuaian sendiri. Maka terhasillah versi sendiri.

Fritata ini kalau ikutkan saling tak tumpah seperti telur dadar kita sahaja, cuma apabila bahannya lebih banyak jrnisnya dan dibakar, maka jadilah fritata itu. 

Untuk resepi ini Mak Aji potong dadu cili benggala merah, hijau dan kuning, juga tomato. Lobak merah dipotong umpama batang mancis. Mak Aji masukkan juga cendawan segar. Setelah itu Mak Aji masukkan bancuhan telur yang dipukul sedikit dengan garam dan lada hitam. Akhir sekali taburkan keju parmesan dan cili emping (chilli flakes). Bakar sengan suhu 170 selama 25 minit atau sehingga telurnya masak.

Selamat mencuba!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...